.st0{fill:#FFFFFF;}

Google My Business hakukoneoptimointi – paranna sijoitustasi 

 3 huhtikuun, 2021

By  Kari Tapio Nieminen

Google My Business hakukoneoptimointi - paranna sijoitustasi

Ohjeet tietojen optimointiin Google My Business tilillä - Geepeli

Google My Business tilin hakukoneoptimointi ei ole jokin yksittäinen juttu, vaan se rakentuu pienistä yksityiskohdista, jotka täytyy saada täsmälleen kuntoon.

Artikkelissa käydään läpi kaikki tilillä täytettävät kohdat ja miten ne täytetään niin että ne noudattavat Googlen ohjekirjaa. Google on tässä tarkkana, ja jos et noudata Googlen antamia ohjeita spämmäämisesta, niin Google saattaa sulkea tilisi ja näin estää näkymisesi paikallishauissa ja Googlen kartoilla.

Suosittelen tutustumista päälipuolisesti Googlen englanninkielisiin Google My Business guidelines - ohjeisiin. Niistä saa kyllä selkeän käsityksen että Google on tosissaan ohjeidensa kanssa.

TILIN TIETOJEN TÄYTTÄMINEN

Voit jatkaa tilin tietojen täyttämistä, vaikka et olisi saanut vahvistuskoodia, eikä tiliäsi ole vahvistettu.

Vahvistamattolla tilillä kaikki toiminnot eivät ole vielä aktiivisia, mutta voit jo nyt täyttää seuraavat osiot: 

 • täytä tiedot osio 100%:sti  
 • lisää kuvia
 • täytä tuotteet
 • lisää palvelut

Vaikka voit lisätä kuvia, tuotteita ja palveluita. Niin Google ei näytä niitä ennen vahvistamista.

Google My Business - listaus ei ole kerran tehtävä juttu, vaan se on paikka jota parannetaan viikottain tai vähintään kuukausittain.

Hakutulosten optimointi

Tilin perustaminen jälkeen alkaa vasta oikea työ eli hakutulosten optimointi, jonka avulla varmistetaan koko ajan hyvä näkyvyys paikallishauissa.

Aktiivinen Google My Business - päivittäminen antaa valtavan edun suhteessa kilpailijoihisi. Joten jatka lukemista...

Aloitetaan täyttäminen kohdasta TIEDOT, joka löytyy vasemmalta palkista.

Google My Business etusivun valikko

1. TIEDOT

Hyvänä käytäntönä on täyttää kaikki kohdat niin täyteen kuin mahdollista.

Kirjoita kaikkiin kohtiin niin monta merkkiä kuin vaan siihen mahtuu. Jos kohtaan saa kirjoittaa 750 merkkiä, niin käytä ne kaikki.

Mitä enemmän annan tietoa yrityksestäsi, sitä paremmin Google ymmärtää mitä tuotteita tai palveluita tarjoat, jolloin se osaa näyttää hakijalle yritystäsi sopivien hakutulosten yhteydessä.

Klikkaa vasemmalta TIEDOT- välilehteä

Google My Business tiedot osasto

Google My Business - tilin täyttäminen

YRITYKSEN NIMI

Tässä kohdassa sinun tulee täyttää yrityksen normaalisti käyttämä nimi, jota käytetään yrityksen nettisivuilla, kivijalassa ja tuotteissa. Kirjoita nimi ilman yhtiötunnuksia.  

GEEPELI PROTIP : Jos kilpailijasi on lisännyt yrityksensä nimeen "hakusanoja" kuten : tarjottava palvelu, tuote, sijainti, aukioloaika (24/7) jne... ja ne eivät kuulu yritykseen nettisivuilla käytettävään nimeen, niin ne voivat rikkoa Googlen ohjeistusta ja voit pyytää niiden poistamista.

Näitä yrityksen omia lisäyksiä kutsutaan Spämmiksi. 

Voit pyytää Googlea tarkistamaan rikkooko kilpailijasi SPÄMMI Googlen ohjeistuksia Business Redressal Complaint Form:n avulla. Jos ne rikkovat niin silloin Google voi sulkea tilin tai muuttaa yrityksen nimen oikeaksi. 

Voit myös itse ehdottaa muokkausta kilpailijan profiilissa.  

Miksi joku haluaa lisätä hakusanoja Google My Business- profiilin nimeen?

Yrityksen nimi on yksi tärkeimmistä hakusijoitukseen vaikuttavista tekijöistä. Jos nimi sisältää itsessään alaan sopivia hakusanoja, niin silloin se saa hakutuloksissa etulyöntiaseman.

Esimerkiksi jos firman nimi on Porin Iloiset kotisivut Oy, niin se saa hyvän etulyöntiaseman, kun potentiaalinen asiakas etsii Porista kotisivuja hakutermillä: "Kotisivut Pori"

YRITYKSEN LUOKITUS eli toimiala eli liiketoimintaluokka

Valitse yrityksen pääliiketoimintaluokaksi toimiala, joka kuvaa yrityksen koko toimintaa. 

Jos olet epävarma mihin luokkaan yrityksesi sijoittaisit, niin etsi saman toimialan yrityksiä ja suoria kilpailijoitasi ja tutki mihin luokkaan he ovat itsensä laittaneet. 

Kun olet tutkinut ainakin 30 GMB-listausta, niin tulet huomaamaan päätoimialat joihin kilpailijasi ovat itsensä sijoittaneet. Se voi olla paras pääluokka myös teidän yritykselle.

Joskus tutkimuksessa huomataan ettei kilpailijasi ole valinnut tärkeintä luokkaa, ja näin sinä voit saada kilpailuedun valitessasi paremmin kattavan päätoimialan.  

Mitkä ovat Suomessa käytettävät Google My Business-toimialat 2021?

GEEPELI PROTIP: Käytä Chromen GMBspy laajennusta nähdäksesi kilpailijoiden pääluokan ja alaluokat 

Geepeli vinkki - käytä GMBspy laajennusta kilpailijoiden kategorian löytämiseen

GMBspy:n avulla löydät kilpailijan luokat seuraavasti: 

1. Avaa Google Chrome ja kirjoita paikallishaku. Tässä tapauksessa kirjoitimme "autokorjaamo Helsinki" ja Google näytti yllä olevat tulokset. 

2. Klikkaa yhtä kilpailijaasi, jolloin kilpailjan profiili aukeaa kartan päälle. 

3. Klikkaa Chromen laajennuksiin asennettua GMBspy laajennusta, jolloin se käyttää mihin kategorioihin yritys on itsensä luokitellut. Tuloksista näemme että yrityksen pääluokka on autokorjaamo ja lisäluokat ovat; Audi-kauppias, Auton korjaus ja huolto, Autohuolto ja Volkswagen-kauppias.

Sinun vuorosi.

Asenna GMBspy Google Chrome-selaimeen ja seuraa yllä olevia ohjeita.

GEEPELI PROTIP : Tarkastele eniten kolmea ylimmäiseksi sijoittunutta yritystä. Pyri valitsemaan samat kategoriat kuin heillä. Älä kuitenkaan valitse toimialaa, jolla et toimita palveluita. Google tarkastaa nettisivuiltasi, vastaako valitsemasi luokitus reaalimaailmaa.

Oikealla luokituksella on valtava merkitys hakukonenäkyvyydessä. 

Jos tarvitset apua luokituksen valitsemisessa niin varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Pääluokan lisäksi voit valita 9 lisäluokkaa

Lisäluokat on tarkoitettu yrityksesi erillisille liiketoiminta-alueille. Jos tarjoat nettisivuillasi pääuokan lisäksi muita palveluita, niin valitse niitä vastaavat lisäluokat. Suositeltava määrä on 3-4 lisäluokkaa. 

Lisäluokkien avulla profiiliasi näytetään myös lisäluokkien sisältämillä hakusanoilla. 

YRITYKSEN OSOITE KUN SINULLA KIVIJALKAMYYMÄLÄ TAI TOIMISTO

Kirjoita yrityksen käyntiosoite, postinumero ja kunta. 

GEEPELI PROTIP : Jos yritykselläsi on kivijalkamyymälä tai toimisto, niin sinun kannattaa hienosäätää yrityksen sijaintia karttanäkymässä.

Samassa talossa on usein monta yritystä, ja siirtämällä kartalla olevaa nastaa täsmälleen oman yrityksesi etuovella,  saat näytettyä Googlelle täsmälleen ulko-ovesi sijainnin.

Google näyttää toimipaikastasi Streetview-kuvaa, joten yritä löytää paikka mahdollisimman oikeaksi. Kun ole löytänyt oikean paikan, niin klikkaa seuraava. 

LISÄÄ PALVELUALUE

GEEPELI PROTIP : Jos yrityksesi toimittaa palveluja laajemmalle alueella, niin sinun luetella tähän millä alueilla asiakkaita palvelut. 

Ennen palvelualueita voi lisätä melkein rajattomasti, mutta nyt se on rajoitettu kymmeneen. Voit käyttää alueen valitsemiseen kaupungin nimeä, maata, maakuntaa, postinumeroa jne…

Miten täytetään Palvelualue Google My Business

Annetaan vaikka esimerkki:
Sanotaan että tarjoat paikallisia sähköasentajan palveluita Länsi-Uudellamaalla: 

Voisit valita jotain vastaavaa

Espoo
Lohja
Raasepori
Kauniainen
Hanko

Tai voit vain yksinkertaisesti kirjoittaa Länsi-Uusimaa tai haluamiasi Länsi-Uudenmaan postinumeroita. Olennaisinta on että kerrot mahdollisimman selkeästi millä alueilla palvelet asiakkaita. 

GEEPLI PROTIP : Jos palvelet koko Suomen tai maakunnan alueella, niin sitten vain kirjoitat sen. 

LISÄÄ AUKIOLOAJAT

Ilmoita normaalit aukioloajat, jolloin asiakkaat voivat käydä toimipaikassasi. Voit ilmoittaa poikkeavat aukioloajat juhlapyhittäin tai kausittain.

Jos aukioloaikasi vaihtelevat tapahtumien aikana tai vain sopimuksen mukaan, niin yrityksesi ei kannata ilmoittaa aukioloaikoja. 

Jos yritykselläsi on muita poikkeavia aukioloaikoja palveluille tai tarjouksille, kuten drive-in tai happy hour, niin voit ilmoittaa ne LISÄÄ AUKIOLOAIKOJA-kohdassa

Vinkki: Pidä aukioloajat täsmällisinä ja aina ajan tasalla. Asiakkaat luottavat Googlessa lukeviin aukioloaikoihin, ja jos he saapuvat toimipisteeseesi 16.45 ja oletkin jo sulkenut kello 16.00 niin todennäköisesti olet menettänyt asiakkaan ikuisiksi ajoiksi. Google haluaa ylläpitää täsmällistä tietoa, varsinkin näinä Covid-19 aikoina Google pyytää päivittämään aukioloajat viikottain. Eli käy vahvistamassa aukioloajat joka viikko, vaikka ei olisikaan tapahtunut muutoksia. Jos et tee tätä, niin Google voi näyttää hauissa ennemmin yrityksiä, jotka aktiivisesti päivittävät profiilinsa aukioloajat. 

LISÄÄ PUHELINNUMERO

Jos yrityksellä on paikallinen lankaliittymä, niin lisää se tähän. Lankaliittymän aluetunnus antaa Googlelle selkeän viestin siitä että on kyse paikallisesta yrityksestä, jolloin lankaliittymä auttaa paikallishaussa. Voit lisätä tarvittaessa lisätä ensisijaisen numeron lisäksi myös muita numeroita.  

Vinkki: Voit kirjoittaa numeron maatunnuksella tai ilman. Google näyttää sitä välillä ilman maatunnusta ja välillä tunnuksen kanssa. 

LISÄÄ VERKKOSIVUSTO

Lisää verkkosivusto, jonne haluat ihmisten tulevan klikattuaan tilillä olevaa SIVUSTO-painiketta. 

Vinkki: lisää verkkosivustosi osoite täsmälleen miten se kirjoitetaan etuliitteineen päivineen. Lue lisää verkkosivuston SSL-suojauksesta. 

TUOTTEET 

Lisää yrityksesi tuotteita ja niitä vastaavat kategoriat. 

Vinkki: Tuotteet kannattaa lisätä vaikka sinulla ei olisikaan verkkokauppa. Ohjaa heidät kotisivujesi palvelu/tuotesivulle. 

PALVELUT

Lisää palvelu 

Vinkki: Palvelut -osuus antaa sinulle mahdollisuuden tuottaa lisää sisältöä profiiliin. Eli mitä enemmän teet sisältöä GMB -profiiliin, sitä monipuolisemmin potentiaalinen asiakas voi reagoida sisältöösi hakujen yhteydessä.

Kaikki sisältö GMB :ssä ei ole saman arvoista SEO näkökulmasta. 

Palvelut-osuus ei vaikuta hakukonenäkyvyyteen, mutta se auttaa sinua kertomaan Googlelle tarjoamistasi palvelusta. Lisää tähän vain palveluita, joista kerrot omilla nettisivuillasi. Google käy tarkastamassa täyttämäsi palvelut nettisivuiltasi. 

Harvoin pelkästään yrityksen nimet, puhelimen tai osoitteen näkeminen kannustaa ottamaan yhteyttä tai luo suhdetta asiakkaaseen. Joten täytä palvelut -osiokin antaumuksella.

MIten palvelut osio täytetään?

Klikkaa lisää palvelu. 
Tässä ikkunassa voit lisätä palvelusi. 

Näin lisäät palvelut Google My Business profiiliin

Lakitoimisto esimerkissä. Voimme lisätä perunkirjoituksen. 

Sen jälkeen voit antaa palvelulle hinnan: 

 • ei hintaa
 • maksuton
 • kiinteä
 • alkaen

Voit valita mikä hinnoittelutyyppi sopii yrityksellesi parhaiten.

Seuraavaksi kirjoita kuvaus palvelustasi. Käytä kuvauksen kirjoittamiseen seuraavaa kaavaa: 

[Yrityksen nimi + toimittaa palvelun + kenelle + paikkakuntasi] 

Esim: Marttilan Lvi-asennus paikantaa ja korjaa omakotitalojen putkivuodot Salon alueella. Jonka jälkeen jatkuu tarkempi kuvaus...

Tässä sinulla on 300 merkin mahdollisuus ennakkomyydä tuotteesi ennenkuin asiakas klikkaa kotisivuillesi. Eli sun täytyy myydä hänelle tämä ensimmäinen klikkaus kertomalla tuotteestasi selkeästi.

Kirjoita myyvä palvelukuvaus, joka saisi ihmisen klikkaamaan kotisivuille. Ei vaikuta profiilin SEO-sijoituksiin

YRITYKSEN ILMOITTAMAT TIEDOT
Lisää määritteet

Lisää määritteet osiossa voit lisätä yrityksellesi luonteenomaisia piirteitä tai esille nostettavia asioita. Jokaisella toimialalla on mahdollisuus valita erilaisia määritteitä. Valitse huolellisesti yrityksellesi sopivat määritteet, sillä nämä näkyvät sekä Google haussa että karttanäkymässä. 

Määritteitä voi olla vaikka:

 • Naisjohtoinen
 • HLBTQ-myönteisyys
 • Esteentön sisäänpääsy
 • Langaton verkko
 • Hyväksytyt maksutavat
 • Istumapaikkoja ulkona
 • + uudet Covid-19 liittyvät uudet määritteet kuten
  • Etävastaanotto
  • Sähköinen ajanvaraus
  • Etäopetusta
  • Henkilökunnalla on hengityssuoja
  • Hoitotilat desinfioidaan jokaisen potilaan jälkeen.
  • Henkilökunnalta mitataan lämpö
 • Lue lista kaikista attribuuteista

SUUNNITTELU

Lisää määritteet

Vinkki: Alallesi sopivien määritteiden (usein nämä ovat asiakkaalle tarjottavia etuja) lisääminen Google My Business - listaukseen auttaa yritystäsi näkyy tarkemmin hauissa, joissa hakijan hakutermi sisältää jonkin määritteistä. Sellaisia voisi olla vaikka hyväksytyt maksutavat tai onko kahvilassa esimerkiksi ilmainen WIFI. 

Ravintoloille varsinkin on tarjolla lukuisia määritteitä. (Linkki tulossa :Lista ravintoloiden määritteistä)

Riippumatta millä toimialalla olet, niin sinulle on hyödyllistä täyttää kaikki yrityksellesi mahdolliset määritteet. 

SEO Vinkki: Kysymyksiä ja vastauksia - osioon kannattaa lisätä kysymyksiä, jotka koskevat juuri näitä määritteitä. Kysymys voisi olla: Onko teillä vastaanotolla esteetön pääsy pyörätuolilla? Vastaus: Kiitos kysymyksestä. Vastaanottomme on ensimmäisessä kerroksessa ja ovesta pääsee sisälle esteettömästi. Samoin WC-tilat on suunniteltu esteettömiksi. Google ei koko ajan näytä kaikkia määritteitä hauissa, mutta jos “näitä haun avainsanoja” lisää Kysymyksiin ja vastauksiin, sekä arvosteluihin niin Google näyttää määritteen helpommin tuloksissa sekä näyttää yrityksesi korkeammalla hakusijoituksissa. 

Mitkä osuudet Google My Busineksesta vaikuttavat SEO-optimointiin?

LISÄÄ YRITYKSEN KUVAUS

Yrityksen kuvaus vaikuttaa hakukonesijoitukseen. Kirjoita teksti mahdollisimman luonnollisen kuuloisesti, niinkuin puhuisit suoraan asiakkaallesi. Keskity ensisijaisesti kuvailemaan yritystäsi sen sijaan, että kertoisit tarjouksista, hinnoista tai alennusmyynneistä.

Kirjoita kuvaukseen

 • mitä tarjoat
 • mikä erottaa sinut muista
 • yrityksesi tarina
 • muita asioita, joista voi olla hyötyä asiakkaille.

SEO-vaikutus: Tämä osuus vaikuttaa hakukonenäkyyteen, joten yritä sisällyttää tekstiin mahdollisimman monta tärkeää hakusanaasi. Muista luonnollisuus. Lue lisää "raha-hakusanoistasi"

Googlen reunaehdot:

 • Google ohjeistuksessa sanotaan ettei mukaan saa liittää linkkejä eikä HTML-koodia. Tätä kuvaustekstiä näytetään monissa Googlen palveluissa, joten sen takia siihen ei voi lisätä elementtejä. 
 • Kuvaus saa olla 750 merkkiä pitkä. Keskity ensimmäisen 300 sanaan, sillä vain kuvauksen alkuosa näkyy monissa Googlen näkymissä. 

LISÄVAIHTOEHDOT

Voit löytää tiedoista myös muita vaihtoehtoja kuten:

 • Sähköinen ajanvaraus
 • Ruokalista

Täytä huolellisesti nämä alakohtaiset mahdollisuudet.

LISÄÄ AVAUSPÄIVÄ

Vinkki: Pyri lisäämään yrityksen todellinen aloituspäivämäärä. 

LISÄÄ KUVIA

Vihdoinkin päästiin ensimmäisen tsekkilistan loppuun asti...viimeiseksi päästään täyttämään kuvia ja videoita. Lue lisää Google My Business kuvien koosta.

Ensimmäiseksi haluan kiinnittää sun huomion että kuvat pitää lajitella eri kategorioihin. (nämä voi vaihdella hieman toimialan mukaan):

Katso ohjeet siitä: Miten lajittelen oikeisiin kategorioihin Google My Business - tilille ladatut kuvat?

 • Omistajan ottamat
  • Omistajan lisäämät kuvat
 • Asiakkaan ottamat
  • Asiakkaan ottamat valokuvat.
  • Vinkki: Jos asiakas ottaa itsestään onnellisen kuvan ollessaan palvelussasi tai yhteisselfien, niin tämä on se paikka. Samoin jos esim ravintolaasiakas ottaa kuvia annoksista tms..
 • 360 
  • Toimipaikasta tai ulkopuolelta 360 asteen panoramakuvia
 • Video
  • 30 s videoita
 • Sisäkuvat
  • Kuvia sisätiloista
 • Ulkokuvat
  • Kuvia toimipaikan ulkopuolelta
 • Töissä
  • Tähän tulee kuvia joissa palvelua suoritetaan
 • Tiimi
  • Tähän tulee tiimin eri henkilöitä
 • Henkilöllisyys 
  • Profiilin kansikuva ja logo

Kaikkiin näihin kuvatyyppeihin on omat vaatimuksensa. Lue lisää Google My Business-kuvien tekemisestä tästä.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA OSIO

Tämä ei löydy profiilin sisältä, vaan sinun täytyy mennä varsinaisen hakusivun puolelle. Vinkki: Näin pääset hakutulosten puolelle. Kirjoita Googleen yrityksesi nimi, jolloin Google My Business tulee esille. Siitä löydä Kysymyksiä ja vastauksia osion

Kysymyksiä ja vastauksia -ominaisuus on ollut kauan mukana Google My Busineksen palvelussa. Nykyään se on saanut uuden muodon. Yrittäjän näkökulmasta ensin alkuun tämä tuntuu hieman tylsältä jutulta, mutta odota hetki niin selitän. Luulen että kohta kuulemasi saa ajatuksesi muuttumaan ja kohta kiinnostaa kirjoittaa Kysymyksiä ja vastauksia osastoon aika kattavat vastaukset. 

Ensinnäkin Google antaa sinun itse kysyä itseltäsi ja vastata itsellesi, joten jos asiakkaasi ei kysy, niin sinun ei tarvitse värvätä ketään kysymään yritykseltäsi tärkeitä kysymyksiä, vaan todella voit itse tehdä sen. Mitä näistä sitten on hyötyä? 

Olet voinut huomata kirjoittaessasi kysymystä Googlen hakukenttään, Google alkaakin vastata automaattisesti esittämääsi kysymykseen. Näitä vastauksia Google kerää yritysten Kysymyksiä ja vastauksia- osiosta sekä vastauksista asiakkaiden arvosteluihin. Käytännön esimerkki: Jos uusi potentiaalinen asiakas esittää Googlessa kysymyksen johon olet vastannut omassa Q&A osiossa tai osana arvostelun vastausta, niin silloin Google näyttää haussa myös yrityksesi GMB profiilin. Onko tämä tehokasta, onko?

Eli suosittelen että täytät Q&A osioon vähintään 10 kysymystä ja vastausta. Sekä huolehdi aina vastatessasi asiakkaan arvosteluihin liittää niihin myös vastauksia oletettuihin kysymyksiin. 

Niinkuin huomaat tätäkään osiota ei voi oikein sivuuttaa eikä tehdä puolihuolimattomasti. Tähän kannattaa panostaa ja tekee tästä oikein hyvän “Usein  kysytyt kysymykset” -osion. 

SEO vaikutus: Merkittävä
Reunaehdot: Googlen ohjeistuksen mukaan voit yrityksen gmail-profiililla kirjoittaa kysymykset ja vastaukset.

Kari Tapio Nieminen


Terve👋

Olen SEO Kari Nieminen markkinointikonsultti ja SEO-ekspertti. Kirjoitin artikkelin sinua varten. Jos en osannut vastata kaikkiin kysymyksiisi tyhjentävästi, niin olisi mahtavaa jos jättäisit kysymyksesi sähköpostiini kari@seokarinieminen.com. Vastaan sinulle ASAP. Jos taas sinulla on heti ongelma, jota et saanut ratkaistua niin voit varata myös maksuttoman konsultaation, jossa ratkaisemme ongelmasi👌

Ystävällisin terveisin Kari

Your Signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}